SOLLICITEREN KUN JE LEREN!


Uitleg over het sollicitatieproces met tips & tricks

 

 

 

Leestijd: 4-5 minuten

SOLLICITEREN KUN JE LEREN!

Welkom bij deze blog van Jopp Students & Graduates. Hier vind je tips en tricks die handig zijn voor iedere sollicitatie. Het is belangrijk om jezelf tijdens de sollicitatieprocedure zo te presenteren dat jouw motivaties en skills duidelijk naar voren komen. Jopp vindt het belangrijk dat jouw talent niet verloren gaat vanwege een slecht voorbereide sollicitatie door het gebrek aan ervaring of know-how.

Of je nu bij Jopp solliciteert of elders, het sollicitatieproces zal min of meer hetzelfde zijn. We behandelen hier de verschillende stappen uit het sollicitatieproces en leggen je uit wat bij welke stap belangrijk is en waar je op beoordeeld wordt.

Voorbereiding is key

Stap 1: de vacature

Een sollicitatie begint natuurlijk bij de vacature. Een vacature werkt twee kanten op: een werkgever zoekt geschikte nieuwe collega’s én andersom ben jij als werkzoekende op zoek naar een uitdagende functie en passende werkgever. Middels een vacature wil een werkgever lezers enthousiasmeren en informeren over een bepaalde functie en de organisatie, maar ook een duidelijk beeld schetsen waar ze naar op zoek zijn. Het is daarom belangrijk om kritisch te zijn! Welke informatie haal je uit de vacature en wat weet je nog niet maar wil je wel graag weten? Wat zijn vereisten en voldoe je daaraan? Schrijf je vragen en onduidelijkheden op. Ga vervolgens zelf op onderzoek uit. Google en de website van de werkgever zijn een goed eerste startpunt. Vaak staat er ook contactgegevens van de verantwoordelijke recruiter in de vacature vermeld. Mocht je na eigen onderzoek nog steeds vragen hebben, dan kun je ook altijd contact opnemen met de recruiter en hier je vragen stellen!

Stap 2: cv maken of updaten

De laatste keer dat je solliciteerde is waarschijnlijk al even geleden. Bovendien was dit op een andere functie, waarschijnlijk bij een andere werkgever. Daarom is het verstandig om je cv een update te geven en kritisch naar zowel de vorm als de inhoud te kijken. Je wil ervoor zorgen dat het cv dat je instuurt aansluit bij de vacature waar je op reageert. Daarom is het goed doorlezen van een vacature en onderzoek doen naar een functie en werkgever zo belangrijk! Als jouw cv naadloos aansluit op de vacature maak je logischerwijs een betere eerste indruk. Daarnaast is het belangrijk dat cv er verzorgd uitzicht en overzichtelijk is. Zowel je cv als motivatiebrief zijn de eerste indrukken die een werkgever van je krijgt. Laat deze kans dus niet onbenut!  Het eindproduct is een overzichtelijke en visueel aantrekkelijke opsomming van wie je bent, wat je kunt, wat je ervaring is en wat je onderscheidt.

Stap 3: motivatiebrief schrijven

Waarom is de functie waar je op solliciteert jouw ideale volgende uitdaging? Waarom ga jij van deze functie een succes maken? Waarom wil je graag bij deze werkgever werken? Motivaties en interesses kunnen enorm verschillen. Iedereen heeft andere redenen om te solliciteren. Je wil uitgedaagd worden, leren en ontwikkelen, plezier maken en hopelijk een combinatie van dat allemaal. Ook hier komt de research die jij bij stap 1 al hebt uitgevoerd goed van pas. Recruiters lezen in een motivatiebrief graag terug dat jij je hebt verdiept in de werkgever en functie. Bovendien stelt deze research jou in staat om je motivaties, kwaliteiten en interesses af te stemmen op de functie en werkgever. Probeer net zoveel energie en enthousiasme in je motivatiebrief te steken als dat je in een face-to-face gesprek zou doen. Dat vergroot je kans op een uitnodiging voor een gesprek.

Uitnodiging verdere kennismaking

Stap 4: telefoongesprek

Je hebt een reactie gekregen van de recruiter! Meestal zal deze je uitnodigen voor een telefonische kennismaking. Let op: net als bij de vacature werkt het telefoongesprek twee kanten op. De recruiter wil meer leren over wie jij bent en toetsen of jij inderdaad een geschikte kandidaat bent die zich heeft verdiept in de functie en de werkgever. Andersom wil jij allereerst laten zien dat je de meest enthousiaste en meest geschikte kandidaat bent, maar tegelijk is dit ook een mogelijkheid om meer te weten komen over de werkgever, functie en andere zaken waar je nieuwsgierig naar bent. Probeer dus niet enkel vragen te beantwoorden, maar ze ook te stellen! Toon je nieuwsgierigheid en win informatie in die je bij het verdere sollicitatieproces kan helpen.

Stap 5: test of assessment

Het niveau van bepaalde skills en competenties is soms lastig te beoordelen middels een cv, motivatiebrief of zelfs gesprek. Daarom kan het voorkomen dat je gevraagd wordt een bepaalde test of assessment te maken. Zo kunnen jouw capaciteiten kwalitatief beoordeeld worden en kunnen de resultaten vergeleken worden met die van andere kandidaten. Zorg ervoor dat je van tevoren duidelijk krijgt welke onderdelen je in een assessment of test kunt verwachten. Veel onderdelen van een test of assessment zijn, al dan niet gratis, online te oefenen. Onderschat een test of assessment niet! Het kan een doorslaggevend onderdeel zijn in de selectieprocedure van geschikte kandidaten.

Stap 6: Sollicitatiegesprek

Allereerst is het belangrijk om in kaart te brengen met wie je een gesprek gaat hebben en om hoeveel gesprekken het gaat. Dit kan je veel vertellen over waar de focus op zal liggen tijdens het gesprek. Onderhand heb je al meerdere keren contact gehad met de recruiter maar waarschijnlijk zul je tijdens een van de gesprekken ook met een leidinggevende of collega praten om te kijken of er een match is met het team. Vergeet niet om je ook juist te kleden voor de gelegenheid omdat het om een face to face gesprek (of videogesprek) gaat.

Ieder sollicitatiegesprek is uniek omdat iedere kandidaat uniek is. Voor de werkgever is de doelstelling van het sollicitatiegesprek meer te leren over de kandidaat: hoe deze in het leven staat, hoe deze past binnen de organisatie, hoe deze reageert in bepaalde situaties en of deze op een lijn ligt met de visie van de organisatie en het team. Om hier achter te komen zul je tijdens het gesprek soms onverwachte vragen krijgen. Blijf scherp en eerlijk en probeer zo goed mogelijk antwoord te geven op de vragen die je krijgt. Houd in je achterhoofd wat je graag over jezelf naar voren wilt brengen en probeer dat in je antwoorden mee te nemen. Maak jezelf niet afhankelijk van de vragen die je krijgt. Je mag best initiatief nemen tijdens een sollicitatiegesprek; het is een two-way street!

Stap 7: Feedback

Je zult naar aanleiding van je sollicitatie bericht krijgen met het nieuws of jij de nieuwe werknemer bent of dat je het helaas toch niet bent geworden. Wat de uitkomst ook is, vraag altijd naar feedback! Je wilt weten hoe jouw sollicitatie is ervaren, wat je sterke punten waren en waar je in kunt verbeteren. Of je het nu eens bent met de feedback of niet, denk eraan dat de feedback reflecteert hoe de wederpartij jouw sollicitatie heeft ervaren. Zie het niet als een waardeoordeel, maar als stof tot nadenken. Mochten bepaalde punten in de feedback niet duidelijk zijn, vraag dan altijd om toelichting.


Maarten Schram

Co-founder