ZO SOLLICITEER JE VOOR EEN BAAN BIJ JOPP!


We geven je alvast wat tips mee ;)

 

 

 

Leestijd: 4-5 minuten

Waarschijnlijk ben je geneigd om bij elk sollicitatiegesprek een beetje hetzelfde praatje te houden, maar dan aangepast op de betreffende functie. Per ongeluk de tweede pagina van een motivatiebrief meegestuurd die eigenlijk voor een ander bedrijf bedoeld was? Oeps. 
 
Solliciteren is niet makkelijk, daar weten we alles van. Maar hoe meer moeite je steekt in de voorbereiding van een sollicitatie, hoe makkelijker het wordt. Dat geldt niet alleen voor het voorbereiden van een gesprek. Het begint al bij het updaten van je CV en het opstellen van een goede motivatiebrief. Denk er zelf ook goed bij na. Waarom ben je enthousiast over dit bedrijf en deze positie? Wat kun jij het bedrijf bieden? Als je dit allemaal al goed uitlegt in een motivatiebrief, komen hier minder vragen over in het uiteindelijke gesprek. 
 

LEVENSERVARING IS OOK BELANGRIJKE ERVARING

In plaats van alleen maar over je werkervaring te praten, kun je ook je levenservaring delen. Veel dingen die je in je leven meemaakt dragen bij aan vaardigheden die ook belangrijk zijn op de werkvloer. Denk bijvoorbeeld aan persoonlijke projecten of hobby's. Heb je ooit zelf een bedrijf opgezet of een dienst aangeboden? Of misschien heb je wel ooit een evenement georganiseerd of workshops of lessen gegeven. Dit kan allemaal relevante ervaring zijn om te noemen tijdens een sollicitatiegesprek. Laat zien dat je creatief bent en geef voorbeelden waarin je die creativiteit hebt gebruikt.  
 

TOON INTERESSE

Tijdens een sollicitatiegesprek word je bekogeld met vragen, maar het is verstandig om zelf ook vragen te stellen. Hiermee laat je zien dat je echt interesse hebt in het bedrijf en dat je onderzoek naar ze hebt gedaan. Vraag ook door over de functie en jouw verantwoordelijkheden. Of zelfs wat je buiten die vaste verantwoordelijkheden nog voor het bedrijf zou kunnen betekenen. Door hierin initiatief te tonen laat je zien dat je echt gemotiveerd bent en dat je geen ‘that’s not my job’ mentaliteit hebt.  
 

PRAAT NIET ALLEEN OVER JEZELF

Dat klinkt misschien een beetje gek als het om een sollicitatiegesprek gaat, maar het is echt beter om niet alleen over jezelf te praten. Als je gaat vertellen over projecten waar je trots op bent, of behaalde successen, vertel dan ook over de andere mensen die hierbij betrokken waren. Geen enkel succes wordt zonder hulp van anderen neergezet. Laat zien dat je bescheiden bent en dat je anderen de credit geeft die ze verdienen.  
 

GEEF JE FOUTEN TOE

Iedereen maakt fouten, daar kunnen we niet omheen. Maar daar is ook niets mis mee, je kunt er enorm veel van leren. Vertel tijdens een sollicitatiegesprek daarom ook over fouten die je in het verleden hebt gemaakt op professioneel gebied. Leg uit wat je hiervan geleerd hebt en hoe je ze uiteindelijk hebt opgelost. Dit is waardevolle ervaring die je meeneemt in je toekomstige banen en taken. Daarnaast is het toegeven van je fouten een teken van volwassenheid.  
 

WAT KUN JIJ EEN BEDRIJF BIEDEN?

Bedrijven willen niet alleen horen wat je in het verleden gedaan hebt, of wat jij kan leren of kan bereiken in een bepaalde positie. Vertel ook wat jij het bedrijf kunt bieden en waarom. Welke kennis bezit jij die nog maar (weinig) aanwezig is binnen het bedrijf? Iedereen heeft unieke kwaliteiten, laat die van jou goed naar voren komen tijdens een gesprek! 
 
Wil je nog wat extra tips, misschien omtrent een motivatiebrief of CV? Neem gerust contact met ons op, dan kijken we met je mee! 😉

 


Eilish Janssen

Content Marketeer