ZORGVERZEKERING VOOR INTERNATIONALE STUDENTEN


Wanneer heb je een Nederlandse zorgverzekering nodig?

 

 

 

 

Leestijd: 4-5 minuten

Als je als internationale student in Nederland komt, zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Eén van die dingen is het regelen van jouw zorgverzekering. In Nederland is het verplicht om een basis zorgverzekering te hebben. Dit kan een Nederlandse of een buitenlandse verzekering zijn. Het is verplicht om een Nederlandse basis zorgverzekering af te sluiten als je van plan bent om in Nederland te gaan werken. Wat komt er allemaal bij een zorgverzekering kijken?

Wanneer je als uitwisselingsstudent of internationale student in Nederland komt studeren, moet je in sommige gevallen een Nederlandse zorgverzekering hebben. Het kan heel wat uitzoekwerk kosten om duidelijk te krijgen of je wel of niet een Nederlandse zorgverzekering hoeft te hebben in jouw situatie. Daarom willen we je graag een handje helpen!

HEB IK EEN NEDERLANDSE ZORGVERZEKERING NODIG?

Het is voor een buitenlandse student verplicht een Nederlandse zorgverzekering te hebben als:

- Als je in Nederland studeert en ook parttime werkt of stageloopt tegen minimaal het minimumloon.

- Als je in Nederland studeert en daarnaast ook werkt onder een 0-uren contract.

STAGE EN MINIMUMLOON

Als je stageloopt en de stagevergoeding die je ontvangt hoger is dan het minimumloon, val je als stagiaire vaak onder de Wet Langdurige Zorg. Dat betekent dat het verplicht is om een Nederlandse zorgverzekering af te sluiten en dat je recht hebt op zorgtoeslag. Ontvang je een lagere of geen stagevergoeding, dan loopt de ziektekostenverzekering uit jouw eigen land gewoon door. Als het bedrijf waar je stageloopt of jouw onderwijsinstelling of universiteit betaalt voor jouw woonruimte, dan telt dit ook mee als vergoeding.

WANNEER KUN JE DE EHIC-PAS GEBRUIKEN?

Je kan een Europese zorgverzekeringspas gebruiken als je uit een land binnen de EEA komt, uit Zwitserland of uit Australië en als je slechts tijdelijk in Nederland bent voor je studie. De EHIC geeft je in theorie dezelfde rechten als Nederlanders met een basis zorgverzekering.

Meer informatie over de EHIC vind je hier.

WANNEER HEB JE EEN PARTICULIERE ZIEKTEKOSTENVERZEKERING NODIG?

Als je niet uit de EU, EEA of Zwitserland komt en als je van plan bent om voor langer dan drie maanden in Nederland te studeren, ben je verplicht om een verblijfsvergunning aan te vragen. Daarnaast moet je ook bij je eigen verzekeraar nagaan of ze ziektekosten die gemaakt worden in Nederland vergoeden. Als dat niet het geval is, raden we je aan om een particuliere ziektekostenverzekering af te sluiten.

ZORGTOESLAG

Buitenlandse studenten met een Nederlandse zorgverzekering komen in de meeste gevallen in aanmerking voor zorgtoeslag. Deze toeslag is bedoeld om mensen met een lager inkomen te helpen met het betalen van hun ziektekosten, zoals de verzekering en de verplichte eigen bijdrage. Om in aanmerking te komen voor zorgtoeslag moet je aan een aantal eisen voldoen:

- Je bent 18 jaar of ouder

- Je hebt een Nederlandse zorgverzekering

- Je hebt een BSN-nummer

- Je salaris ligt lager dan 28.720 per jaar of 35.996 euro per jaar als je fiscale partners bent

Op de website van de belastingdienst kun je zorgtoeslag aanvragen.

Moet je een Nederlandse zorgverzekering afsluiten en wil je de mogelijkheden vergelijken? Dat kun je onder andere doen op de website van Independer.nl!


Eilish Janssen

Content Marketeer