Personeel vinden op een krappe arbeidsmarkt? Jopp helpt je!

Onderzoek van Trends in HR laat zien dat 58% van HR professionals verwacht in 2023 het meeste tijd kwijt te zijn aan het vinden van nieuw personeel. 42% verwacht vooral bezig te zullen zijn met personeel behouden. 

Jopp gelooft dat het loont om tijdens het zoeken naar jong talent meteen al in te zetten op een langdurige werkrelatie. Hoe? Door vanaf het eerste contact energie te investeren in kandidaten en ze echt aandacht te geven. 4 tips van Jopp waarbij aandacht en energie centraal staan!

1. Boor nieuwe talentpools aan

Je kunt er voor kiezen pas in de poel van young professionals te vissen als ze zijn afgestudeerd. Diploma vers op zak en klaar om in het werkende leven te duiken. Maar waarom zorg je niet dat je er wat eerder bij bent? De young professionals van morgen zijn tenslotte de studenten van vandaag. 

Jopp ondersteunt organisaties in het aangaan van een relatie met jong talent dat nog studeert. Dat geeft tijd elkaar echt te leren kennen. Is het een goede match? Dan is het voor beide partijen makkelijk doorstromen van bijbaan naar startersfunctie. 

2. Kijk kritisch naar je recruitment proces

Een krappe arbeidsmarkt is goed nieuws voor werkzoekenden. Ze hebben de luxe van keuze. Zaak dus om te zorgen dat ze jou kiezen. Persoonlijke aandacht is daarbij key. Vanaf het eerste contact oprechte interesse tonen in kandidaten en ze met zorg behandelen is het beste begin van een langdurige werkrelatie. 

Kijk daarom nog eens goed naar hoe je recruit. Kan het hele proces misschien sneller? Kunnen we persoonlijker communiceren met kandidaten? Kunnen we misschien in onze vacatureteksten al een andere toon gebruiken? Een persoonlijke aanpak laat je tussen al die werkgevers eruitspringen. 

Te weinig tijd? Schakel Jopp in als recruitment partner. Wij leren al onze kandidaten goed kennen voordat we ze introduceren bij werkgevers. Fijn voor jullie, want een uitgebreide kennismaking voorkomt slechte matches. En net zo fijn voor onze kandidaten, die zich gezien en gehoord voelen. 

3. Kijk verder dan alleen naar CV’s 

Je wil mensen en werk matchen op basis van drijfveren en skills. Niet op wat ze in het verleden gedaan hebben. Tuurlijk, een overzicht van diploma’s en werkervaring is ook belangrijk. Maar een goed CV is geen garantie voor een duurzame match. Motivatie en ambitie kunnen dat wel zijn. 

Focus je dus op wat kandidaten daadwerkelijk kúnnen. En op waaróm ze bij jouw organisatie aan de slag willen. Juist bij young professionals. Zij hebben simpelweg nog niet de kans gehad een killer CV op te bouwen. Maar zijn vaak wel super gemotiveerd.

Bij Jopp weten we van al onze kandidaten precies wat ze kunnen, waar ze naartoe willen groeien en waarom ze dat willen. Als ze dat nog niet helemaal helder hebben, komen we daar samen achter. Coaching en trainingen helpen daarbij. Zo komt niemand voor grote verrassingen te staan. Wel zo fijn.

4. Ga voor duurzaam werkgeverschap

Denk niet alleen na over wat jouw organisatie nodig heeft van jong talent, maar ook wat je als werkgever te bieden hebt. Wees daar duidelijk over. Young professionals willen geprikkeld worden en groeien in hun carrière. Zonder loopbaanperspectief bestaat de kans dat werknemers snel hun geluk elders gaan zoeken. Ze willen ook dat hun inspanningen echt een bijdrage leveren aan het behalen van de doelen van de organisatie. Voelen dat wat ze doen zin heeft. 

Stimuleer daarom betrokkenheid, sta open voor feedback en luister echt. En communiceer helder over de groeimogelijkheden binnen je organisatie. Geloof ons: dat betaalt zich dubbel en dwars terug!

Benieuwd geworden hoe Jopp jouw organisatie kan helpen in het vinden en binden van jong talent? Neem contact met ons op en we vertellen je graag hoe we je kunnen ondersteunen.